Twintig boetes voor negeren rookverbod

Tot nu toe zijn twintig boetes uitgedeeld aan horecagelegenheden die zich niet hielden aan het rookverbod dat in juli van dit jaar is ingegaan. Dat heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) vandaag laten weten.

Het afgelopen weekeinde werd gecontroleerd in Groningen, Winschoten en Den Helder. Bij dertig cafés in deze steden zijn in totaal zeven boetes en veertien waarschuwingen uitgedeeld. De tweehonderd controleurs van de VWA inspecteerden tot nu toe zesduizend horecagelegenheden. Na afgelopen weekeinde zijn in totaal twintig boetes en 280 waarschuwingen uitgedeeld.

Vooral cafés worden de komende tijd in de gaten gehouden. Volgens de VWA wordt het rookverbod juist in cafés niet goed nageleefd. "Wij richten onze controles nu specifiek op cafés waarvan wij vermoedens hebben dat er gerookt wordt", zegt een woordvoerder. Die vermoedens komen volgens de woordvoerder via de media en via tips die binnenkomen bij de telefoonlijn van de VWA.

Caféhouders die in de media hun ongenoegen uiten over het verbod of zelfs in de krant zeggen dat zij het negeren, kunnen volgens de woordvoerder in ieder geval rekenen op een controle.

Bij de eerste constatering van een overtreding krijgt een horecagelegenheid een waarschuwing. Na de waarschuwing volgt volgens de VWA altijd een tweede controle. Is er bij de tweede controle nog steeds iets mis dan wordt een boete van driehonderd euro uitgedeeld. Het boetebedrag verdubbelt bij iedere volgende overtreding, tot maximaal 2.400 euro.

Er zijn nog geen horecagelegenheden die voor de derde keer zijn gecontroleerd, en bijgevolg ook geen die de tweede boete, van zeshonderd euro, hebben gehad.