Politie veegt per ongeluk kunstwerk op

De Amsterdamse politie heeft zondag zonder het te weten een kunstproject vernield. Aan het Groenhoederveen zouden jongeren bezig zijn om koper van een kunstwerk af te schrapen. De toegesnelde agenten troffen 250.000 aan de grond vastgeplakte eurocentmuntjes aan en twee kinderen die de stalen met koperen schijfjes probeerden los te peuteren.

In overleg met de dienstdoende chef werd besloten het geld veilig te stellen. De twee jongens mochten vertrekken en opgelucht dat er niets was vernield, schraapten de poliemannen de eurocentjes van de grond om deze daarna af te voeren in plastic zakken. De dienders waren echter bezig zélf een kunstwerk te slopen.

De muntjes, die aan één kant blauw waren geverfd, maakten onderdeel uit van een kunstproject (foto's) waar dertien internationale ontwerpers en architecten aan meededen. De bedoeling van kunstenaar Stefan Sagmeister was juist dat voorbijgangers de muntjes zouden meenemen en verspreiden over de wereld. De politie betreurt de gang van zaken en spreekt in het Algemeen Dagblad van een communicatiestoornis.


Kunstwerk opgeruimd (foto: DAG)