PvdA R'dam tegen stedenband Gaza-stad

De PvdA in Rotterdam ziet niets in een stedenband tussen de Maasstad en Gaza-stad. Dat zegt de Rotterdamse fractievoorzitter Peter van Heemst in een reactie op een plan van de lokale SP.

"Het is nog geen raadsvoorstel, dus het is sowieso nog maar een plannetje van de SP", reageert Van Heemst. "Maar het is ook een slecht idee. Het zou niet passen in het buitenlands beleid van ons land. Daar moet je als gemeenteraad ook helemaal niets mee te maken willen hebben. We gaan hier geen Tweede Kamertje spelen in de raad", aldus het oud-Kamerlid van de grootste coalitiepartij in Rotterdam.

De SP en ook GroenLinks willen wel een stedenband tussen Rotterdam en Gaza. In mei zijn de partijen daarvoor een handtekeningenactie begonnen. Ook organiseren ze vanavond een debat over het voorstel. Op 13 november worden de handtekeningen overhandigd aan het gemeentebestuur met het verzoek om Gaza een zusterstad van Rotterdam te laten worden.

Volgens de linkse partijen hebben ook raadsleden van de PvdA zich uitgesproken voor het plan. Van Heemst noemt dat flauwekul. "Nogmaals, er is nog niet eens een echt voorstel. Dus fractieleden van de PvdA kunnen zich er nog niet eens over hebben uitgesproken. Ik vind het in ieder geval een slecht idee."

Volgens een woordvoerder van de gemeente Rotterdam 'is er niets bekend' over plannen van een jumelage tussen Rotterdam en de strook Palestijns gebied tussen Israël en Egypte. De Partij voor de Vrijheid (PVV) heeft in de Tweede Kamer vandaag over de kwestie schriftelijke vragen gesteld aan minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA).