Politie Amsterdam wil arrestant strenger fouilleren

De Amsterdamse politie wil arrestanten uitgebreider fouilleren voor zij in de cel worden gezet. Nu zou het kunnen gebeuren dat zij bijvoorbeeld messen mee hun cel innemen, als gevolg van de te beperkte fouilleermogelijkheden. Plaatsvervangend korpschef Cor Gorissen heeft hierover een brief geschreven aan burgemeester Job Cohen, bevestigt een politiewoordvoerder dinsdag.

Om zeker te zijn dat er geen gevaarlijke voorwerpen in de cel worden meegenomen, zou de politie arrestanten het liefst tot de onderbroek willen uitkleden. Als een persoon is aangehouden op verdenking van het dealen van drugs, mag de verdachte op basis van de Opiumwet wel volledig gefouilleerd worden, legt de woordvoerder uit. "Maar in andere situaties zijn we heel beperkt, waardoor het kan gebeuren dat verdachten voorwerpen mee hun cel innemen. En dat willen we voortaan voorkomen."

Voor zover bekend zijn er geen specifieke incidenten die aanleiding hebben gegeven tot de wens van de politie. De gemeente kon niet direct reageren.