Racistische Russische tieners veroordeeld

Een Russische rechtbank heeft gisteren twaalf tieners en een man van twintig schuldig bevonden aan een reeks racistische geweldplegingen, waaronder de moord op een bekende schaakkampioen. De stadsrechtbank van Moskou veroordeelde de tieners tot gevangenisstraffen variërend van vierenhalf tot tien jaar.

Het oudste lid van de groep, de 20-jarige Ivan Kalinitsjenko, kreeg tien jaar en moet daarnaast psychiatrische behandelingen ondergaan. De andere veroordeelden zijn allen onder de 18 jaar.

De groep was in oktober 2007 betrokken bij de moord op Sergei Nikolajev, een 46-jarige beroepsschaker uit de Siberische regio Jakoetië. Een zelfgemaakt filmpje van de moord werd uitgezonden op de Russische televisie en op internet.

Op televisiebeelden van de rechtszaak was te zien hoe de tieners in een cel in de rechtszaal poseerden voor de camera's, lachten, grapjes maakten en dansten. Een van hen hield een papier vast waarop een lachend gezicht was getekend, een ander maakte de Hitlergroet toen de groep uit de rechtszaal werd geleid.

Rusland heeft de laatste jaren te kampen met een toenemend aantal racistisch getinte misdrijven, waarbij skinheads en nationalistische groepen het gemunt hebben op mensen met een donkere huidskleur en niet-Slavische immigranten uit de Kaukasus en Centraal-Aziatische staten uit de voormalige Sovjet-Unie.

Critici zeggen dat de overheid dit soort delicten afdoet als gevallen van straatgeweld, terwijl volgens hen het aantal racistische moorden stijgt. Dit komt door campagnes van het Kremlin, zeggen zij, die patriottisme en nationalisme aanmoedigen.