Veel vluchtelingen door regenval in Oost-India

Honderdduizenden mensen in Oost-India zijn op de vlucht geslagen voor overstromingen als gevolg van het buiten de oevers treden van de rivier Mahanadi. Zeker zestien mensen zijn om het leven gekomen. De regering van de Indiase deelstaat Orissa heeft dit zondag gemeld.

Tot dusver zijn 180 duizend mensen in kampen ondergebracht, maar 220 duizend anderen zijn nog geïsoleerd en wachten op hulp, aldus regeringsmedewerkers. De Indiase luchtmacht is ingezet om hulpgoederen te droppen. De overstromingen treffen zeventien van de dertig districten in Orissa.

Een maand geleden overstroomde de Kosi-rivier in het noordelijker gelegen Bihar en kwamen bijna duizend dorpen onder water te staan. Zeker 48 mensen vonden de dood; ongeveer een miljoen dorpelingen sloeg op de vlucht.

De jaarlijkse moesson, die van juni tot september duurt, brengt onontbeerlijke regen voor de landbouw in Zuid-Azië. De infrastructuur is echter niet berekend op de uitbundige regenval en jaarlijks komen uitgestrekte gebieden in Noord- en Oost-India, alsmede Bangladesh en Nepal, onder water te staan.