'Alitalia heeft nog maximaal een week'

De Italiaanse minister van transport geeft Alitalia niet meer dan een week als vakbonden het reddingsplan van Italiaanse investeerders niet omarmen. Het is volgens de minister, Altero Matteoli, de enige hoop voor de vliegmaatschappij op overleven, mits de overheid de investeerders kan overtuigen om het intrekken van hun aanbod ongedaan te maken. Matteoli zei dat zondag.

De investeerders trokken hun bod op Alitalia de afgelopen week in, nadat verscheidene vakbonden, waaronder die van piloten, zich bleven verzetten tegen de voorwaarden voor de overname. De investeerders besloten toen om alleen de meer winstgevende onderdelen van het bedrijf aan te kopen.

Een aantal vakbonden is wel akkoord gegaan met het plan om het noodlijdende bedrijf te redden. Dit plan voorziet in het gedwongen ontslag van 3250 van de twintigduizend werknemers, het schrappen van minder lucratieve bestemmingen en het afstoten van een aanzienlijk deel van de luchtvloot.

De pilotenvakbond Anpac heeft de investeerders gevraagd de voorwaarden voor piloten aan te passen. Voorzitter Fabio Berti zei dat zijn leden akkoord gaan met het salarisvoorstel, ook al is dat dertig procent lager dan piloten bij andere grote Europese maatschappijen verdienen. Hij zei echter dat op andere arbeidsvoorwaarden niet meer ingeleverd kan worden.

In zijn campagne voor het premierschap beloofde Silvio Berlusconi de maatschappij te behoeden voor buitenlandse overname. De vakbonden verwierpen daarna een aanbod van Air France-KLM, eveneens vanwege arbeidsvoorwaarden. Nog altijd 49,9 procent van Alitalia is in handen van de overheid. Veel Italianen vrezen daarom dat de belastingbetaler uiteindelijk de rekening zal betalen als de maatschappij definitief het loodje legt.