Einde anoniem internetten in zicht

In Genève werd afgelopen week bij de VN aan richtlijnen gewerkt om anoniem surfen op internet aan banden te leggen. China’s voorstel om internetanonimiteit wereldwijd te verbieden werd gesteund door de VS en Zuid-Korea. Onder andere de Amerikaanse geheime dienst, de NSA, helpt mee om richtlijnen op te stellen.

Een commissie van de telecomorganisatie van de VN, International Telecommunication Union (ITU), werkte daarom onder leiding van een Chinees, een Amerikaan (van de NSA) en een Zuid-Koreaan aan richtlijnen waardoor altijd kan worden achterhaald van welk internetadres webverkeer afkomstig is. Daardoor is anoniem internetten niet meer mogelijk. In een gelekt document staat zelfs expliciet dat de techniek kan worden gebruikt om “dissidenten die negatief over de overheid schrijven te kunnen achterhalen”.
Deze richtlijnen zouden eraan bijdragen terrorisme op het web te bestrijden.

Volgens de telecomorganisatie van de VN is het niets bijzonders dat elke internetgebruiker te traceren is, aangezien vanaf het begin van de telefonie afgesproken was dat altijd bekend zou zijn van welk adres een gesprek afkomstig is. Voorvechters van privacy en vrijheid in de VS claimen echter dat de plannen in strijd zijn met de vrijheid van meningsuiting. Elke Amerikaan zou namelijk pamfletten mogen verspreiden zonder dat de verspreider herleidbaar is. Dit zou ook voor het internet moeten gelden, vinden zij.

Een zegsman van de ITU benadrukt dat er nog niets besloten is. Het besluit wordt naar de volgende vergadering doorgeschoven als de commissieleden er nu niet uitkomen. Als een land de richtlijn wil invoeren moet het voldoen aan nationale wetgeving.