Moslims VS bang na nationale haatfilm

Een non-profitorganisatie genaamd het Clarion Fund heeft vorige week zondag een dvd met daarop een hatelijke film laten verspreiden. Ze deden dit door het schijfje als gratis bijlage bij alle kranten in de VS te versturen.

De film, getiteld Obsession, behandelt de gevaarlijke heilige oorlog, ofwel Jihad, die de wereld momenteel mondiaal teistert. De ongeveer een uur durende propaganda schildert moslims wereldwijd af als potentieel radicale terroristen die niets anders in gedachten hebben dan het vernietigen van de westerse samenleving.

Miljoenen Amerikanen hebben de film vorige week gratis in de krant gekregen, en velen hebben waarschijnlijk de film daadwerkelijk bekeken. Moslims in het hele land reageren verontwaardigd, en zijn bang dat Amerikanen tegen ze zullen keren. Gisteren berichtte FOK! al over het starre beleid van een vleesverwerkingsfabriek, die weigerde pauzetijden te veranderen zodat moslims konden bidden.

In Toledo, Ohio kwamen donderdag ongeveer honderd moslims bijeen om een officiële reactie te geven op de haatzaaiende film. Ze reageren vandaag middels een paginagrote advertentie in de Toledo Blade, één van de kranten die de film verspreid heeft. Zaheer Hasan, van de United Muslim Association of Toledo, reageert:

"Het belicht de goede kanten van de islam totaal niet. Als ze een eerlijk beeld hadden willen scheppen, hadden ze een balans gemaakt tussen goed en slecht." Het haatzaaiende Clarion Fund noemt zichzelf een non-profitorganisatie, maar informatie is op de website schaars en telefoontjes worden niet opgenomen. 

De moslims in Toledo zeggen bang te zijn voor de racistische effecten van de film, zeker onder de lager opgeleide christelijke medeburgers. Ze noemden de docu "haat zaaien voor politieke redenen". "De timing van deze verspreiding is perfect: anderhalve maand voor de presidentiële verkiezingen, terwijl de film zelf al twee jaar circuleert," zegt activist Amjad Dumani. 

"We hebben al tientallen studenten gezien die naar de raad van bestuur stapten, en vroegen of het nog wel veilig was om de school te bezoeken," zegt schoolhoofd Aalaa Eldieb, van de Islamitische Academie van Toledo, die de dvd eveneens verwerpelijk eenzijdig en racistisch noemt. "De dvd moest geheel bekeken worden voor aan het einde kort werd verteld dat het eigenlijk gewoon een reclame van Clarion Fund was. De inhoud betrof vooral de relatie tussen 'gewone' islam en radicale jihadisten, en liet vooral veel de naam Al-Qaida vallen."

FOK! berichtte eergisteren al dat slechts een marginaal deel van de moslims wereldwijd het internationale terreurnetwerk ondersteunt. De moslims van Toledo scharen zich achter deze geweldloze visie, en zij hopen door de media-aandacht in ieder geval hun eigen veiligheid te waarborgen.