PvdA-aanhang geeft Hamer onvoldoende

Slechts één op de vijf PvdA-kiezers vindt dat fractievoorzitter Mariëtte Hamer het goed heeft gedaan tijdens de Algemene Beschouwingen. CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel doet het nauwelijks beter onder zijn eigen aanhang: een op de vier CDA-stemmers vindt dat hij zich goed manifesteerde tijdens het tweedaagse debat dat volgde op Prinsjesdag. Dat valt op te maken uit een peiling die Maurice de Hond vandaag heeft gepubliceerd.

Ook de fractievoorzitter van derde regeringspartij ChristenUnie Arie Slob weet met 42 procent minder dan de helft van zijn electoraat achter zich. De fractievoorzitters van de oppositiepartijen hebben het er wel goed van afgebracht volgens het merendeel van hun eigen kiezers. Geert Wilders (PVV) staat aan kop met 88 procent, gevolgd door Femke Halsema (GroenLinks) met 78 procent, Mark Rutte (VVD) met 71 procent en Agnes Kant (SP) met 66 procent.

Alexander Pechtold van D66 oogst de meeste lof onder alle kiezers, 46 procent. De top drie wordt gecompleteerd door Rutte met 34 procent en Halsema met een procentje minder dan haar liberale collega. Ook de wekelijkse zetelpeiling van De Hond pakt gunstig uit voor Pechtold: zijn partij, die momenteel 3 stoelen in de Tweede Kamer bezet, stijgt van 14 naar 15 zetels.

De PvdA recht de rug een beetje en zou nu 17 zetels halen. Twee weken geleden werden de sociaaldemocraten nog op een historisch dieptepunt van 15 zetels gepeild. De VVD zou met 20 zetels de tweede partij van het land zijn als er vandaag gestemd zou kunnen worden. Trots op Nederland (TON) verkeert in een vrije val in de peiling van De Hond. Vandaag staat de beweging van oud-minister Rita Verdonk op 11 zetels, waar TON sinds de oprichting tot twee weken geleden 18 zetels werd toegedicht.

De PVV van Wilders stijgt bij De Hond van 14 naar 15 zetels. Het CDA levert een zetel in: van 34 naar 33 (nu 41 in de Kamer). De ChristenUnie wordt gepeild op 5 zetels en GroenLinks op 11. De SP daalt van 20 naar 19 (25 zetels in de Kamer). De SGP en PvdD schommelen rond de 2.