'Ontzeg agressors alle hulp'

Burgers die zich ten opzichte van dienstverleners agressief opstellen, moeten alle hulp ontzegd worden. Dat betekent geen uitkering meer voor bijstandtrekkers die medewerkers van de sociale dienst bedreigen. Maar ook een vervoersverbod voor reizigers die zich misdragen in bus, trein of metro alsmede het ontzeggen van zorg aan patiënten die een (huis)arts of maatschappelijk werker naar het leven staan.

Daarvoor pleit de Tweede Kamer-fractie van de PvdA.  De regeringspartij wil dat deze aanpak, die in sommige steden overigens al kleinschalig van kracht is, de landelijke standaard wordt. Om een en ander mogelijk te maken roept de PvdA haar eigen minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) op om de Arbo-wetgeving aan te passen.

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken zegt daarover vandaag in De Telegraaf: ''Mensen die willens en wetens gewelddadig zijn krijgen pas weer hulp, een uitkering of dienstverlening als ze zich weten te gedragen. Mensen hebben allerlei rechten, maar het moet ook duidelijk zijn dat je de plicht hebt om je te gedragen.''

Voormalig VVD-staatssecretaris Mark Rutte van Sociale Zaken voerde vijf jaar geleden al de mogelijkheid in om een uitkering van agressievelingen tijdelijk te blokkeren. PvdA-Kamerlid Kuiken gaat dit echter nog niet ver genoeg. Ze pleit voor een omgekeerde bewijslast als iemand zijn uitkering weer terug wil krijgen. ''Mensen moeten niet na drie maanden weer standaard een uitkering krijgen, maar daarvoor pas weer in aanmerking komen als ze hebben aangetoond dat ze zich weten te gedragen'', aldus de sociaal-democrate.