Máxima en Willem-Alexander naar Verenigde Naties

Een flink aantal wereldleiders zal de komende week aanwezig zijn in New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Ook Prins Willem-Alexander en prinses Máxima bezoeken New York samen met premier Jan Peter Balkenende en drie bewindspersonen.

Balkenende zal donderdag net als vorig jaar de jaarlijkse Algemene Vergadering toespreken en heeft een ontmoeting met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon. De Nederlandse delegatie begint zondag aan het bezoek.

Willem-Alexander woont onder meer een vergadering over water en sanitatie bij en houdt een toespraak voor de ronde tafelbijeenkomst over onderwijs en gezondheidszorg. Máxima heeft haar eigen programma en neemt deel aan een bijeenkomst over innovatieve financieringsvormen in Afrika.

De ministers Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) zijn bij diverse vergaderingen op hun terrein. In de marge van de bijeenkomsten spreken Balkenende en de bewindspersonen met diverse collega's. Voor Verhagen staan daarbij veiligheidsbeleid, energiezekerheid en mensenrechten centraal.

Staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) zal de viering van het Hudson-jaar voorbereiden. In 2009 is het vierhonderd jaar geleden dat er betrekkingen ontstonden tussen Nederland en het centrum van New York (Manhattan). In 1609 zette de Engelsman Henry Hudson die voor de Verenigde Oostindische Compagnie(VOC) werkte, daar voet aan wal.