De opmars van 'manorexia'

Skinny-jeans, strakke shirtjes, lang haar en make-up. Het is al een aantal jaren gaande, mode en uiterlijke verzorging is voor veel mannen steeds belangrijker. De man wordt vrouwelijker en dat heeft de nodige nadelen; anorexia verspreidt zich sneller onder mannen dan onder vrouwen. Mannen als Billy Bob Thorton (Bad Santa) en Elton John leden er aan.

De laatste jaren is een absoluut maatje nul de trend op de catwalk. Jongensachtige meisjes en meisjesachtige jongens bepalen het modebeeld. De magere junkie-look is in met als gevolg dat steeds meer jongens lijden aan 'manorexia'. Hubert Lacy, psychiater bij een Britse anorexia kliniek in Marylebone, had deze zomer voor het eerst meer mannelijke patiënten dan vrouwelijke. "Het was schokkend, en onverwacht. Het bewijst maar weer eens hoe snel anorexia zich onder mannen verspreidt."

Volgens Lacy leeft onder mannen steeds meer het idee dat een perfect lichaam zorgt voor meer zelfwaardering. Vooral mannen uit de hogere sociale klasse hebben last van eetstoornissen. Een ondezoek aan de Harvard universiteit wees vorig jaar uit dat een kwart van de anorexia en boulimia patiënten man is. Het was voor het eerst dat die cijfers zo hoog waren. Uit onderzoeken daarvoor was altijd gebleken dat dit aantal rond de tien procent lag.

Foto: Flickr


Dit moet u dit jaar leuk vinden.