Jan Mulder doopt Winschoten om tot Oldambt

De gemeenten Winschoten, Scheemda en Reiderland heten vanaf 1 januari 2010 Oldambt. Dat heeft oud-voetballer en columnist Jan Mulder zaterdagmiddag op het gemeentehuis van het Groningse Winschoten bekendgemaakt.

Burgemeester van Winschoten Janny Vlietstra (PvdA) laat weten dat het iets had van een conference. "Mulder ging in op de huidige namen en had daarbij allerlei associaties." Mulder woonde vanaf zijn derde in Winschoten en ging daar op school, vertelt Vlietstra. "Hij woont nu in een dorp in de gemeente Scheemda, waar zijn vrouw vandaan komt." Dus ook Mulder wordt Oldambtser, verwacht de burgemeester.

Bijna twintigduizend inwoners van de drie gemeenten, 62 procent van de kiesgerechtigden, brachten deze maand hun stem uit op de nieuwe naam. Vlietstra is tevreden dat ruim twee derde van de stemmen (68 procent) op Oldambt is uitgebracht. "Leuk dat de mensen zich zo betrokken voelen", zegt de burgemeester. "Er was weinig rumoer vanuit de bevolking, samen zo'n veertigduizend inwoners."

De kiezers hadden de keus tussen de namen Oldambt, Reiderland en Winschoten. De 'winnende' naam wordt donderdag officieel door de drie gemeenteraden overgenomen. Vlietstra wordt geen burgemeester van Oldambt. "In 2010 komt er een nieuwe gemeenteraad en een nieuwe burgemeester."