Wilders zegt vertrouwen op in voltallige kabinet

Geert Wilders heeft donderdag aan het eind van de Algemene Beschouwingen het vertrouwen opgezegd in het hele kabinet. "Meneer Balkenende, u moet eens opstappen, samen met het hele kabinet."

Wilders' bijdrage stond de afgelopen twee dagen in het teken van de volgens hem ophanden zijnde 'kolonisatie' van Nederland door Marokkanen en de 'tweedeling' van Nederland. De PVV-leider signaleert aan de ene kant een elite, die gelooft in de multiculturele samenleving en waartoe hij het grootste deel van de politiek rekent. Bij de andere kant ziet hij de mensen 'die de rekening moeten betalen' voor de overlast van Marokkaanse probleemjongeren.

Premier Jan Peter Balkenende (CDA), maar ook de meeste fractievoorzitters, hekelden Wilders felle toon. De premier zei donderdagmiddag dat hij het 'heel erg' vindt dat Wilders alle Marokkanen over één kam scheert. Marokkaanse jongeren die overlast veroorzaken moeten keihard worden aangepakt, beaamde Balkenende. Maar 'mensen die van goede wil zijn horen bij de samenleving, of ze nu christen, humanist of moslim zijn', zei de premier. Femke Halsema (GroenLinks) zei dat Wilders het 'ontbreekt aan elementair fatsoen'.

De antwoorden van Balkenende op de bijdrage van Wilders werden door de voorman van de PVV getypeerd als de antwoorden 'van iemand die in zijn eigen sprookjeswereld leeft' en die 'niet ziet dat we Nederland aan het kwijtraken zijn'. "Meneer Balkenende, u vertegenwoordigt mijn Nederland niet, u verkwanselt mijn Nederland." Wilders diende vervolgens een motie van wantrouwen in tegen het voltallige kabinet. "U moet ontslag nemen en aftreden. Het is tijd voor verandering, het is tijd voor verkiezingen."