Balkenende: harde aanpak van wangedrag

Marokkaanse en andere jongeren die over de schreef gaan, moeten hard worden aangepakt. Dat heeft premier Jan Peter Balkenende (CDA) donderdag gezegd tijdens de Algemene Beschouwingen. Hij wil echter niet hebben dat alle Marokkanen 'in de hoek worden gezet'.

"Bij onhebbelijk gedrag zeggen we met elkaar: dit kan niet. Dat vereist een harde aanpak en repressie", zei Balkenende. Geweld tegen hulpverleners valt daar ook onder. "Van ambulancemedewerkers, politieagenten en buschauffeurs blijf je af", zei Balkenende.

Tegelijkertijd ziet Balkenende het als de taak van iedereen om elkaar 'respectvol tegemoet te treden'. "Of je autochtoon bent of moslim, samen horen we te zeggen wat wel en niet kan. We lossen niets op door één groep in de hoek te zetten."

Balkenende reageerde met zijn opmerkingen vooral op kritiek van PVV-leider Geert Wilders. Die had ervoor gepleit criminele Marokkanen het land uit te zetten. Ook had Wilders Balkenende verweten niets te weten van de problemen waar gewone Nederlanders mee te kampen hebben. Balkenende weersprak dat. "De heer Wilders heeft geen monopolie op kennis van wat er in het land gebeurt. Ik ken de werkelijkheid even goed."