'Verdonk stemde in 2005 in met generaal pardon'

Rita Verdonk zou in 2005 hebben ingestemd met een beperkt generaal pardon voor asielzoekers. Dit meldt RTL Nieuws op basis van bronnen uit het toenmalige kabinet. Ze zou als minister van Vreemdelingenzaken akkoord zijn gegaan met een eis van regeringspartij D66 om als genoegdoening voor het verworpen burgemeestersreferendum enkele duizenden asielzoekers een verblijfsvergunning te geven.

Na de pijnlijke politieke nederlaag van D66 zou de partij hebben geëist dat er een generaal pardon zou komen. Regeringspartners CDA en VVD zouden hiermee hebben ingestemd, omdat zij vreesden dat D66 anders de stekker uit het kabinet zou trekken. Uiteindelijk ketste het voorstel toch af, omdat D66 de publiciteit zocht en CDA en VVD hierna alsnog het generaal pardon tegenhielden.

Verdonk ontkent dat zij ooit akkoord is gegaan met het generaal pardon. "Ze heeft nooit ingestemd met dit plan en zal dat ook nooit doen", laat haar woordvoerder Kay van de Linde donderdag weten.

Verdonk is als leider van haar beweging Trots op Nederland tegenstander van een generaal pardon. Woensdag trok ze tijdens de Algemene Beschouwingen over dit onderwerp fel van leer tegen de plannen van het kabinet. Verdonk zei dat het kabinet liegt over de kosten van een generaal pardon voor asielzoekers, dat volgens haar niet 450 miljoen euro, maar zes miljard euro kost. Dit stuitte op forse kritiek van onder anderen D66-leider Alexander Pechtold, die haar betoog 'een Kamerlid onwaardig' noemde.

Volgens Van de Linde heeft Verdonk blijkbaar een gevoelige snaar geraakt bij de voormalige regeringspartijen CDA, VVD en D66, en willen zij daarom op deze manier terugslaan. Wie de waarheid spreekt, is voor Van de Linde een uitgemaakte zaak: "Drie partijen zijn hier aan het liegen."