UPC komt met megasnel kabelinternet

UPC gaat vol de concurrentie aan met glasvezel. Het bedrijf presenteert twee abonnementen met snelheden tot 120 Megabit per seconde.

Dat is vijf keer zo snel als een suppersnelle ADSL-lijn en 20 Mbps sneller dan de momenteel verkrijgbare glasvezelsnelheden. UPC presenteerde haar nieuwe verbindingen gisteren met een werkend exemplaar op de omroep- en mediabeurs IBC. Over maximaal anderhalve maand krijgen de inwoners van Amsterdam de primeur, daarna moet de rest van Nederland snel volgen.

UPC noemt de nieuwe verbindingen Fiber Power Internet. Hoewel de lijnen wellicht 'fiber-kracht' hebben, echt glasvezel is het niet. Het glas loopt tot de straat, de laatste meters zijn gewoon koperen televisiekabel. Het enige dat de gebruiker nodig heeft is een nieuw type kabelmodem, dat geschikt is voor de snelheden. Prijzen zijn nog niet officieel bekend gemaakt, maar een woordvoerder liet weten rond de vijftig euro per maand te zullen gaan vragen voor de 60 Megabit-lijn en het dubbele voor de 120 Mbit.

De hoogste snelheid die consumenten nu kunnen krijgen is 100 Megabit per seconde bij diverse glasvezelbedrijven. Ook die stoppen niet met innoveren: vorige week deed Glasvezelnet Amsterdam een test met Gigabit-verbindingen voor consumenten via glasvezel, 1000 Megabit dus, vijftig keer zo snel als de snelste ADSL-lijn. Het duurt waarschijnlijk nog wel enkele jaren voordat de gigabit-verbindingen breed beschikbaar zijn.

De hoge snelheden via kabel zijn mogelijk dankzij de Docsis 3.0 standaard. De andere grote kabelmaatschappij, Ziggo, is nog niet klaar voor een grootschalige introductie van het nieuwe systeem. Ziggo laat aan Emerce weten de hogere snelheden in het eerste kwartaal van 2009 aan te willen bieden.

Meer multimedia