Reacties op de miljoenennota

In de begroting van het kabinet voor volgend jaar is 'op een evenwichtige manier gezocht naar een oplossing voor de hoge olie- en voedselprijzen'. Dat constateert CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel vandaag in reactie op de miljoenennota.

Regeringspartij CDA noemt de begroting 'solide'. Volgens Van Geel zorgt dit kabinet ervoor dat de pijn van hogere prijzen niet wordt afgewenteld op toekomstige generaties. Ook worden alle kostenstijgingen voor Nederlanders volgens hem gecompenseerd. Van Geel vindt het goed dat mensen die werken meer worden beloond dan niet-werkenden. De zogenoemde inactieven, mensen die bijstand of AOW ontvangen, gaan er in de begroting van het kabinet het minst op vooruit.

Het CDA gaat de komende dagen tijdens de algemene politieke beschouwingen geen grote veranderingen vragen aan het kabinet. Volgens Van Geel gaat het om 'accenten', zoals het verlagen van administratieve lasten en het verbeteren van het functioneren van publieke diensten.

PvdA
Regeringspartij PvdA is blij dat de koopkracht voor alle groepen in de samenleving toeneemt ondanks dat het economisch minder gaat. Dat zegt PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer in reactie op de begroting voor volgend jaar.

Hamer noemt het 'goed dat in economisch lastige tijden de koopkracht voor alle groepen toeneemt'. "Ik ben blij met deze begroting." Dat de koopkracht van mensen zonder een baan en ouderen volgend jaar het minst stijgt, vindt Hamer voorlopig minder erg. "Ik heb begrepen dat daar nog over gesproken wordt. Ik heb goede hoop dat we daar woensdag uitkomen." Woensdag en donderdag bespreekt de Tweede Kamer de begroting met het kabinet in de algemene politieke beschouwingen.

De PvdA-fractievoorzitter wil dat het kabinet nog extra geld vrijmaakt voor middelbaar beroepsonderwijs. "Nu valt er nog een op de drie leerlingen uit voordat die een diploma behaalt", zegt Hamer. De PvdA-fractievoorzitter zal tijdens de algemene politieke beschouwingen vragen om meer geld voor het beroepsonderwijs. Alle partijen mogen dan suggesties doen voor aanpassingen in de begroting.

Werkgeversorganisaties
Ondernemersorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO-Nederland zijn opgetogen over de lastenverlichting voor ondernemers en burgers die het kabinet voorstelt. Wel blijven ze hameren op het verminderen van de regelzucht en waarschuwen ze voor het 'potverteren' op de aardgasbaten.

De lasten voor ondernemers gaan met een miljard euro omlaag, onder meer door een lagere WW-premie en een lagere bijdrage voor de ziektekosten. Daarnaast komt er een half miljard euro beschikbaar voor innovatie. De werkgevers zijn hier blij mee. "Dit maakt een goed, maar vooral ook snel antwoord mogelijk op de teruglopende economie", stellen de drie organisaties in een gezamenlijke verklaring.

Vooruitlopend op het najaarsoverleg stellen de werkgevers dat door de lastenverlichting de weg openligt voor een verstandig loonkostenbeleid en het aanpakken van de arbeidsmarkt. Maandag lieten de vakcentrales FNV en CNV weten dat zij pas na het najaarsoverleg tussen het kabinet en de sociale partners met een maximale looneis komen. Eerst willen zij weten of het werknemersdeel van de WW-premie wordt afgeschaft. Het kabinet wilde de definitieve afschaffing juist laten afhangen van de looneisen die de bonden zouden stellen.

De ondernemersorganisaties willen dat het kabinet ervoor zorgt dat er einde komt aan wat zij noemen de 'wurgende vergunningen- en regelcultuur'. "Voor het herstel van vertrouwen van ondernemers in de politiek moet het mes zeer aanzienlijk forser in de regel- en papierwinkels van de overheid." Zo moeten onder meer de belemmeringen worden opgeheven om bedrijventerreinen aan te leggen, bepleiten de drie organisaties.

Het kabinet moet stoppen met het aanwenden van de aardgasbaten voor lopende uitgaven. Het geld dat met het ondergrondse aardgasvermogen verdiend wordt moet opzij worden gezet, vinden de werkgevers. De rente moet worden geïnvesteerd 'zodat ook toekomstige generaties kunnen profiteren van het aardgas'.

WNF
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is zeer kritisch over de kabinetsplannen op het gebied van klimaat en schone energie. Het WNF spreekt van een 'schrijnend gebrek aan concrete maatregelen' om de ambities op het gebied van milieu waar te maken.

Volgens het WNF stelt het kabinet ten onrechte op koers te liggen om de doelstellingen van het regeerakkoord te halen. Vooral op het punt van windparken op de Noordzee mist de organisatie uitgewerkte plannen. Het kabinet zou veel meer haast moeten maken met het aanleggen van deze windparken. "Het is pijnlijk om te moeten constateren dat concrete maatregelen om die ambities waar te maken, volledig ontbreken."

Het WNF had graag gezien dat de vergunningsprocedure voor het aanleggen van windparken versoepeld wordt. Dit gebeurt niet. Bovendien wilde de milieuorganisatie dat er een centraal loket zou komen waar ondernemers en investeerders in windparken terechtkunnen. Nu moeten zij nog zakendoen met vijf verschillende ministeries.

PVV
''Het huidige kabinet is het slechtste ooit. De regering gaat voort op het pad van multiculturalisme, geldverspilling en het veronachtzamen van de zorg en laat de burger definitief in de steek", zegt PVV-leider Geert Wilders in reactie op de dinsdag gepresenteerde begroting voor volgend jaar.

"Nederland schreeuwt om harde maatregelen tegen Marokkaanse straatterroristen, de islamisering en de torenhoge misdaad", zegt Wilders. "In plaats daarvan gaat het knuffelen van allochtonen maar door." Wilders heeft er vooral bezwaar tegen dat het kabinet extra geld uittrekt voor inburgering, asielzoekers en de Vogelaarwijken. Het kabinet doet volgens hem ook te weinig voor de zorg. Eerder dinsdag beloofde Wilders in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland een miljard euro uit te trekken voor de zorg als hij regeringsleider zou zijn.

De PVV wil verder minder accijns op benzine en een belastingverlaging van vier procent. Ook komt de PVV met een voorstel voor 250 'animal cops' die door het hele land kunnen optreden tegen dierenmishandeling. De PVV wil daar twintig miljoen voor uittrekken.

VVD
De koopkracht van de hardwerkende burger groeit dankzij dit kabinet nauwelijks. Dat zegt VVD-fractievoorzitter Mark Rutte dinsdag in reactie op de begroting van het kabinet van volgend jaar.

"Het beeld dat we zien is dat van een overheid die maar doorgroeit, terwijl de koopkracht nagenoeg gelijk blijft", zegt Rutte. De meeste groepen krijgen er volgens de VVD'er maar een 'half procentje' bij. "Het is een minimale koopkrachtverbetering. Over de afgelopen periode van twee jaar is dat bijna nul."

Volgens de VVD-leider is het kabinet onvervalst links. Rutte vraagt zich af waar het CDA is gebleven. "Wat er aan lastenverlichting wordt gegeven is nauwelijks gedekt, er komt een generaal pardon, er mag niet worden gesproken over kernenergie of de versoepeling van het ontslagrecht", somt Rutte op. "Allemaal voorbeelden van waar de PvdA het pleit heeft gewonnen. Dit is dus een kabinet waar de PvdA domineert."

SP
Het kabinet breekt zijn belofte dat het de minima volgend jaar zal ontzien. Dat stelt SP-fractievoorzitter Agnes Kant dinsdag in reactie op de kabinetsbegroting voor volgend jaar.

Volgens Kant spiegelt het kabinet zaken mooier voor dan ze zijn en gaan de kwetsbare groepen, zoals lage inkomens en ouderen, er niet op vooruit. Het kabinet snijdt in maatregelen waarvan volgens de SP juist die kwetsbare groepen vaak gebruik maken, zoals de algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ).

"Het kabinet heeft het principe 'de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten', omgebogen naar 'de zieke schouders dragen de zwaarste lasten'", zegt Kant. De SP gaat woensdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, als het kabinet zijn begroting verdedigt tegenover de Tweede Kamer, voorstellen om de ziektekostenpremie te verminderen en meer afhankelijk te maken van het inkomen.

GroenLinks
De minima, vrouwen en het milieu zijn volgend jaar de grote verliezers. Dat zegt GroenLinks-leider Femke Halsema dinsdag in reactie op de door het kabinet gepresenteerde plannen voor volgend jaar.

Het kabinet stelt in zijn begroting dat iedereen erop vooruitgaat, ook mensen met een bijstandsuitkering of AOW, maar kan dit volgens Halsema niet waarmaken. "Het is pertinent onwaar dat de lagere inkomensgroepen erop vooruitgaan."

Halsema noemt de miljoenennota een 'CDA-begroting'. "Wij verwachtten meer een PvdA-kabinet. Dat is het niet geworden en daar heb ik de balen van." Halsema gaat de komende dagen tijdens de bespreking van de begroting met het kabinet voorstellen doen om het koopkrachtverlies goed te maken en om het milieu te beschermen. "Wij hebben nog een paar appeltjes te schillen."