Getuige tegen O.J. Simpson onwel

De rechtszaak tegen de Amerikaanse voormalige sportheld O.J. Simpson vanwege een gewapende overval vorig jaar in Las Vegas is gisteren korte tijd stilgelegd nadat de eerste getuige onwel was geworden.

Bruce Fromong zat al enkele uren in het getuigenbankje toen hij naar zijn borst wees. De rechter legde de zitting stil, stuurde de jury weg en liet een ambulance komen. Broeders onderzochten Fromong, maar namen hem niet mee naar het ziekenhuis. De 54-jarige handelaar in sportmemorabilia kreeg het afgelopen jaar vier keer eerder een hartaanval.

De 61-jarige Simpson staat met medeverdachte Clarence Stewart terecht omdat zij een jaar geleden in een hotel in Las Vegas met enkele kameraden onder bedreiging van een vuurwapen spullen zouden hebben gestolen van Fromong en een andere handelaar in sportmemorabilia.

Simpson ontkent niet dat hij in het hotel in Las Vegas is geweest. Maar volgens hem waren de spullen -foto's en andere aandenkens aan zijn sportcarrière- eerder juist van hem gestolen en stond hij in zijn recht in zijn pogingen ze terug te krijgen. Als de twee schuldig worden bevonden, kunnen ze een levenslange celstraf krijgen.

De zitting begon met de jury, die door de openbaar aanklager werd herinnerd aan de geruchtmakende rechtszaak waarin Simpson werd vrijgesproken van moord op zijn ex-vrouw Nicole Brown en haar vriend Ron Goldman. "Dit is een andere zaak en het zijn andere feiten, maar het effect van de veroordeling is iets wat u moet overwegen", stelde hij in een verklaring.

De advocaat van Simpson reageerde woedend op de uitspraken van de openbaar aanklager. "Deze zaak gaat niet om wat er toen in Californië is gebeurd", reageerde hij. "Het gaat om wat vorig jaar in Las Vegas is gebeurd en of er misdaden zijn gepleegd."