Wilders wil miljard extra voor zorg

Geert Wilders zou als regeringsleider een miljard euro extra uittrekken voor de zorg, waarvan de helft voor salarisverhogingen. Ook zouden er veel vaker referenda worden gehouden en gaat het 'kwartje van Kok' terug naar de burger. Dat zei de PVV-leider vanochtend in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland.

De PVV komt morgen voor het eerst met een tegenbegroting naar aanleiding van Prinsjesdag en de daaropvolgende Algemene Beschouwingen. Vorig jaar, bij zijn eerste derde dinsdag van september als partijleider, kwam Wilders in een reactie op de kabinetsplannen al wel met een aantal 'eenvoudige maatregelen' om alle burgers erop vooruit te laten gaan.

Sinds de oprichting van zijn partij pleit Wilders voor het verlagen van belastingen en het snijden in ontwikkelingshulp. Verder staat in de tegenbegroting dat Wilders meer geld wil uitgeven aan wegen, onderwijs en zorg. De geldkraan voor het opknappen van de veertig probleemwijken wordt als het aan de Limburgse politicus ligt dichtgedraaid.

Wilders zei gisteren al dat hij desnoods het leger uit Afghanistan wil terughalen om in Nederland orde op zaken te stellen. Aanleiding voor dat plan was het nieuws zondag dat vervoersbedrijf Connexxion niet meer door een wijk in Gouda rijdt omdat buschauffeurs tijdens hun ritten werden bespuugd, bedreigd en beroofd door vooral Marokkaanse jongeren. "Van Roermond tot Weert en van Utrecht tot Zoetermeer, we raken het land kwijt", zei Wilders in Goedemorgen Nederland. "Het zijn geen incidenten, zoals het kabinet wil doen geloven."

Wilders zei ook dat hij binnenkort een wetsvoorstel lanceert voor minimumstraffen. Zo zou iemand die wordt veroordeeld voor een verkrachting minstens tien jaar de cel in moeten. In 2006 diende LPF'er Joost Eerdmans al een soortgelijk wetsvoorstel in, maar dat beperkte zich tot moord en doodslag. Kamerbreed werd dat voorstel toen verworpen.

Het kwartje van Kok werd in 1991 ingevoerd en staat voor de verhoging van de accijnzen op brandstof. Maandag lanceerde de negenkoppige partij al het plan voor een 'animal corps' naar Amerikaans voorbeeld. Daarmee worden volgens Wilders twee vliegen in een klap geslagen: specifieke aandacht voor het welzijn van dieren en meer mankracht voor de 'echte' politie.

Alles over Prinsjesdag


Wilders wil miljard extra voor zorg (foto: DAG)