Gekleurde agenten vaker uitgescholden

In de regio Noord-Holland Noord, met middelgrote steden als Alkmaar, Hoorn en Den Helder, worden steeds vaker agenten van Antilliaanse afkomst door het publiek voor van alles en nog wat uitgemaakt, met betrekking tot hun huidskleur. Vooral wanneer ze surveilleren tijdens uitgaansavonden, willen stappers behoorlijk los gaan met discriminerende opmerkingen, zo laat het korps Noord-Holland Noord vandaag weten.

De politie voert al enige tijd een zero-tolerancebeleid tegen lieden die menen dat ze geen enkel respect voor agenten hoeven te tonen. Wie beledigt of geweld gebruikt, wordt gelijk aangepakt.

Theo Stroosnijder van het korps NHN, die agenten bijstaat die tijdens hun werk slachtoffer zijn geworden van geweld of discriminatie, constateert dat agenten van Antilliaanse komaf de laatste tijd steeds vaker doelwit zijn van het publiek.  ''Ze worden tijdens hun werk voor van alles en nog wat uitgemaakt. Het loopt de spuigaten uit, vaak zijn het opmerkingen die met hun huidskleur te maken hebben'', aldus Stroosnijder. De discriminatie van Antilliaanse agenten komt door de hele regio voor. ''Het gebeurt in alle steden in de regio. Vooral tijdens stapavonden. Dan zit er bij veel mensen een borreltje in wordt er soms van alles geroepen''.

Daders van agressie en discriminerende scheldpartijen tegen agenten worden overigens direct in de boeien geslagen. Er wordt proces-verbaal opgemaakt en er volgt geen schikkingsvoorstel. ''Zulke zaken komen altijd voor de rechter''.  Gaat het echt om pure discriminatie, dan wordt er vanaf nu ook nog een schadeclaim namens de betrokken agent overheen gegooid.