'Luchtaanval Azizabad gebaseerd op misleiding'

De Amerikaanse luchtaanval waarbij op 22 augustus mogelijk negentig Afghaanse burgers omkwamen, was gebaseerd op misleidende informatie. Dat heeft de woordvoerder van president Hamid Karzai, Humayun Hamidzada, vandaag gezegd.

De Afghaanse politie heeft drie mensen gearresteerd die ervan worden verdacht het Amerikaanse leger opzettelijk foutieve informatie te hebben gegeven. Volgens de Afghaanse regering werden negentig mensen, onder wie zestig kinderen, ten gevolge daarvan gedood. De slachtoffers waren op het moment van de aanval in het dorp Azizabad bijeen om stamleider Timor Shah te herdenken, die zo'n zeven maanden eerder was gedood door zijn rivaal Nader Tawakil.

Diezelfde Tawakil zou verantwoordelijk zijn voor het doorspelen van de foutieve inlichtingen aan de Amerikanen. Die voerden op basis daarvan het bombardement uit waarbij de groep rouwenden werd gedood. Volgens Hamidzada werd bij de actie 'geen enkele Taliban' gedood. "Dat was dus een totale ramp, en toen er ook nog eens werd ontkend, volledig ontkend, maakte dat de zaak alleen maar erger," zei de woordvoerder.

De VS beweerde aanvankelijk dat er dertig rebellen waren gedood, onder wie Mullah Siddiq, op wie de aanval gericht was en dat er niet één burgerslachtoffer was gevallen. Een militair onderzoek gaf vervolgens aan dat er 35 rebellen waren gedood en zeven burgers. Maar toen er videobeelden opdoken met in ieder geval tien dode kinderen, besloot het Amerikaanse leger de zaak te onderzoeken. Daartoe wordt een Amerikaanse generaal naar Afghanistan gestuurd. Tawakil zou inmiddels in handen zijn van de VS.

Volgens de NAVO zijn er bij het onderzoek drie partijen betrokken: De VS, de Verenigde Naties en Afghanistan. Maar Hamidzada zei dat Afghanistan helemaal niet meedoet aan het onderzoek. "We hebben de feiten. Het is niet nodig om naar dat dorp te gaan en de mensen te gaan lastigvallen en ze te herinneren aan de vreselijke beproeving die ze hebben doorstaan. We hebben de gegevens op een rijtje, we hebben alle informatie."

Karzai dringt er bij de buitenlandse troepen al heel lang op aan het aantal burgerslachtoffers terug te dringen. Afghanistan bezint zich op het inzetten van luchtaanvallen door buitenlandse legereenheden. "We weten dat luchtaanvallen niet precies zijn," zei Hamidzada. "Je kunt acties niet alleen vanuit de lucht uitvoeren, want daar tref je burgers mee."