'VVD wil ontwikkelingshulp halveren'

De VVD wil de uitgaven aan ontwikkelingshulp halveren. In enkele jaren moet het percentage van het nationaal inkomen dat aan ontwikkelingssamenwerking wordt besteed terug van 0,8 naar het Europees gemiddelde van 0,44 procent. Daardoor zou 2,2 miljard euro worden bespaard. Dat stelt de partij in haar tegenbegroting die na Prinsjesdag wordt gepresenteerd, schrijft De Telegraaf vandaag.

Volgens Arend Jan Boekestijn, die de tegenbegroting heeft opgesteld, moeten de negatieve gevolgen van de ontwikkelingshulp worden aangepakt, zoals de hulpafhankelijkheid van landen in de Derde Wereld en de steun die volgens hem aan corrupte regimes wordt gegeven. Ook subsidies aan projecten voor goed bestuur en het maatschappelijk middenveld werken volgens hem niet en moeten worden geschrapt.

Ook de ontwikkelingsorganisaties in eigen land moeten volgens de VVD inleveren. "Geef het ontwikkelingsgeld terug aan de burgers. Bouw de staatssteun aan alle hulporganisaties af en vervang dit door ruime giftenaftrek. Laat de burgers maar bepalen welke ontwikkelingsorganisatie geld krijgt", zegt Boekestijn in de krant. De liberaal voelt meer voor hulp in de vorm van microkredieten. Die stimuleren de economie namelijk direct.