Restanten bisschoppelijk paleis Utrecht gevonden

Archeologen hebben aan de voet van de Domtoren in Utrecht restanten gevonden van het bisschoppelijk paleis uit de elfde eeuw. Dat bevestigt het hoofd van de archeologische dienst van de gemeente vandaag.

De ontdekking is bijzonder omdat er nooit eerder restanten van het paleis zijn gevonden. "We wisten wel dat het paleis er was, maar we wisten niet precies wanneer het gebouwd is", zo meldt de oudheidkundige. De onderzoekers dachten dat het paleis in de tiende eeuw is gebouwd. Door deze opgraving komt aan het licht dat het paleis uit de elfde eeuw dateert.

Het hoofd van de archeologische dienst noemt de ontdekking 'het puzzelstukje' dat nog nodig was om de geschiedenis van Utrecht beter te kunnen begrijpen. Volgens hem gaat het nog jaren duren voordat alle informatie uit de nieuwe opgraving is geanalyseerd.

Na een onderzoek van twee weken concludeerden archeologen vorige week vrijdag dat zij op de restanten van het bisschoppelijk paleis waren gestuit. Tijdens de opgraving werd ook een stuk muur van een castellum gevonden, een oude Romeinse legerpost.

Het onderzoek vond plaats in het atelier van het museum Van Speelklok tot Pierement aan de Lichte Gaard. Het atelier wordt binnenkort verbouwd en de gemeente wilde voor de verbouwing archeologisch onderzoek doen.