Kamerleden en pers krijgen begroting

Leden van de Eerste en Tweede Kamer en de media krijgen vanochtend in Den Haag de nog geheime miljoenennota en rijksbegroting uitgereikt. Dat gebeurt onder embargo: de inhoud wordt pas dinsdag op Prinsjesdag openbaar gemaakt als minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) de stukken officieel heeft aangeboden aan de Tweede Kamer.

Met het verstrekken van de Prinsjesdagstukken op de vrijdag voor Prinsjesdag wordt de oude embargoregeling in ere hersteld. De regeling stamt uit de vorige eeuw en werd ingesteld vanwege de omvang van de te presenteren plannen. Sinds 2002 werd de embargoregeling bijna jaarlijks geschonden en verschenen de plannen van het kabinet al enkele dagen voor Prinsjesdag uitgebreid in de media.

Premier Jan Peter Balkenende (CDA) vond dat daarmee het karakter van Prinsjesdag verloren gaat. In 2006 was het veelvuldig schenden van het embargo reden voor het kabinet om de stukken geheim te houden tot de presentatie ervan door het kabinet op Prinsjesdag. Vorig jaar was het kabinet bereid de plannen op Prinsjesdag vroeg in de ochtend te verstrekken aan Kamerleden en de media. Maar zowel de Eerste als de Tweede Kamer vond dat niet ver genoeg gaan en klaagde over een gebrekkige voorbereidingstijd voor het debat over de kabinetsplannen.

De komende dagen hebben journalisten de mogelijkheid om ministers vragen te stellen over de begroting. Dat gebeurt tijdens persconferenties, die ook onder embargo worden gehouden.

Vandaag, tijdens de laatste ministerraad voor Prinsjesdag, wordt de troonrede vastgesteld. De ministers controleren de inhoud van de tekst, waarin de regering de belangrijkste plannen voor het komende jaar uiteenzet, en gaan na of er geen fouten in de tekst staan. De troonrede wordt op Prinsjesdag in de Ridderzaal in Den Haag voorgedragen door koningin Beatrix.