Verdachte 't Zandt weer vastgezet

De verdachte van de branden in 't Zandt zit weer vast. De rechtbank besloot vandaag hem vrij te laten omdat de kans groot is dat hij de straf die hij mogelijk krijgt voor de brandstichtingen in voorarrest al heeft uitgezeten. Maar omdat Johnny B. ook wordt verdacht van het sturen van poederbrieven, is hij daarvoor onmiddellijk weer opgepakt.

B. werd vanmiddag na een zitting bij de rechtbank in Groningen naar het Huis van Bewaring gebracht. Daar heeft hij zich 'administratief uitgemeld' en werd direct weer aangehouden. 'Hij is dus feitelijk niet op vrije voeten geweest', zei een persofficier van justitie tegen de NOS-radio. B. wordt naar verwachting volgende week voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die beslist of hij langer vast moet blijven voor het sturen van de brieven.

De brieven werden verstuurd naar bewoners en regionale media. De afzender beweerde de pyromaan van 't Zandt te zijn, stelde dat B. dus ten onrechte vastzat en dat die moest worden vrijgelaten. Op enkele brieven werd het DNA van B. aangetroffen. Overigens zat er in de brieven poedersuiker.

B. moet op 17 november voor de rechter verschijnen in verband met een reeks branden in het Groningse dorp. Die woedden vorig jaar tussen augustus en december.