Onderzoek naar problemen jeugd

Er komt een onderzoek naar de oorzaak van de groei van het aantal jongeren met ernstige problemen. Minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet (ChristenUnie) maakt zich grote zorgen over die stijging, zei hij vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Het aantal jongeren dat een beroep doet op bijvoorbeeld jeugdzorg, een Wajong-uitkering voor gehandicapten of het speciaal onderwijs stijgt snel. Niemand weet precies hoe dat komt. "Ik heb hier al langer een onbehaaglijk gevoel over", zei Rouvoet. Hij gaat in het kabinet bespreken hoe het onderzoek er komt uit te zien.

Voorzitter Hans Kamps van de MOgroep, de brancheorganisatie voor onder meer de jeugdzorg, luidde eerder deze week in de Volkskrant de noodklok over de groei van het aantal jongeren met ernstige problemen. Kamps, ook kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER), sprak van 'een bom onder de samenleving'. De SER zou onderzoek moeten doen naar de oorzaken van de stijging.

De Tweede Kamer deelt de zorgen van Kamps. "We moeten weten wat er aan de hand is", zei PvdA-Kamerlid Samira Bouchibti. Rouvoet laat momenteel al onderzoeken wat precies de problemen zijn van de jongeren die op de wachtlijst staan voor de jeugdzorg. Ook daarover zijn nu geen gegevens beschikbaar.

Rouvoet kreeg tijdens het debat in de Kamer steun voor zijn aanpak van de wachtlijsten voor de jeugdzorg. Eerder deze week maakte hij bekend dat er de komende twee jaar zo'n tweehonderd miljoen euro extra komt voor het wegwerken van de wachtlijsten. De helft van het geld komt van Rouvoet. De rest wordt opgehoest door de provincies, die gaan over de jeugdzorg. De wachtlijsten moeten eind volgend jaar zijn weggewerkt. Per 1 juli waren er 3911 jongeren die al langer dan negen weken op een wachtlijst stonden.