Opmerkelijke vondst in Peruaans graf

Archeologen hebben in Peru tussen de overblijfselen van een geofferde vrouw het kaakbeen van een foetus gevonden. Dat hebben ze gisteren gezegd.

De archeologen doen opgravingen in Chotuna Chornacap, een heilige plaats uit de Lambayeque-cultuur. Die cultuur vierde hoogtij tussen 800 en 1350, voor de opkomst van de Inca's. Het kaakbeen werd gevonden in een graf waarin nog drie andere vrouwen lagen, alsmede een aantal geofferde lama's.

Volgens de Peruaanse Inca-kenner Walter Alva was het in de tijd vóór de Inca's hoogst ongebruikelijk dat zwangere vrouwen werden geofferd: "Het idee van vruchtbaarheid werd alom gerespecteerd, dus het zou hier wel eens om een offer voor een heel belangrijk religieus gebeuren kunnen gaan."

De leider van het archeologisch team, Carlos Wester La Torre, denkt dat de mensenoffers werden gebracht ter gelegenheid van de wederopbouw van de tempel in Chotuna Chornacap, of ter ere van een belangrijk persoon die mogelijk in de buurt begraven ligt. De archeologen hopen ook het graf van die persoon te vinden.