'Israël vergroot scheiding Palestijnen'

Israël vergroot met zijn beleid de scheiding tussen de Palestijnse gebieden en schendt bovendien internationale wetten. Dat zeggen twee Israëlische mensenrechtenorganisaties in een gezamenlijk rapport. Het beleid, in gebruik sinds november 2007, maakt het voor Palestijnen zeer moeilijk om tussen de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook heen en weer te reizen.

Volgens de organisaties B'Tselem en Hamoked worden Palestijnen tot 'illegale inwoners' van hun eigen gebieden gemaakt. Israël probeert vooral te voorkomen dat Palestijnen uit de door Hamas gecontroleerde Gazastrook naar de Westoever reizen.

In een uitzonderlijk geval kreeg een inwoner van Gaza geen toestemming zijn vrouw te bezoeken, die na in een Israëlisch ziekenhuis van een vierling te zijn bevallen naar de Westoever was gereisd. De vrouw wil niet terugkeren naar de Gazastrook, omdat de omstandigheden daar slecht zijn en ze haar pasgeborenen daar niet aan wil blootstellen.

Ook weigert Israël de adressen te wijzigen van mensen die voor 2000 vanuit Gaza naar de Westoever zijn verhuisd. Deze mensen moeten nu een speciale vergunning aanvragen om hier te wonen. Om de vergunning te krijgen moet aan strenge eisen worden voldaan, trouwen met iemand uit de Westoever volstaat bijvoorbeeld niet. De vergunning is bovendien slechts drie maanden geldig.

Israël zegt dat het beleid is ingevoerd nadat Hamas vorig jaar in de Gazastrook aan de macht kwam. Na de machtsovername riep Israël het gebied uit tot 'vijandige entiteit' en blokkeerde het gebied samen met Egypte, dat in het zuidwesten aan Gaza grenst. In de Gazastrook wonen 1,4 miljoen Palestijnen.

Om verandering in de situatie te brengen moet de gematigde Palestijnse premier Mahmoud Abbas volgens Israël de controle over Gaza terugwinnen. Tot die tijd is het alsof er onderhandeld wordt met 'een halve man', aldus een woordvoerder van het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken.

De Westoever en de Gazastrook worden door Israëlisch grondgebied van elkaar gescheiden. Samen met delen van Jeruzalem maken de Palestijnen aanspraak op deze gebieden voor een toekomstige Palestijnse staat. Sinds het mislukken van vredesonderhandelingen in 2000 heeft Israël het reizen tussen de twee gebieden steeds verder bemoeilijkt.

Volgens het rapport van de mensenrechtenorganisaties is het vergunningenbeleid een wetteloze beslissing van de Israëlische regering, die bewoners van de bezette Palestijnse gebieden tot 'illegale bewoners' van hun eigen huizen maakt. B'Tselem schat dat honderden Palestijnen door de regels worden getroffen.