Internationale verdeeldheid over 11 september 2001

Zeven jaar na de aanslagen van 11 september 2001 op de Verenigde Staten, bestaat internationaal nog steeds veel twijfel over de daders. Dat blijkt uit een onderzoek in zeventien landen, waarvan de resultaten vandaag door WorldPublicOpinion.org zijn gepubliceerd.

Slechts in negen landen gelooft een meerderheid van de bevolking dat de radicaalislamitische organisatie al-Qaeda achter de aanslagen zat, zoals Washington beweert. In islamitische landen en gebieden worden vaak Israël en de Verenigde Staten zelf genoemd. In Egypte stelt 43 procent van de ondervraagden dat Israël de aanslagen pleegde, in Jordanië 31 procent en 19 procent in de Palestijnse gebieden. Van de Turken noemt 36 procent de Amerikanen, van de Palestijnen 27 procent.

In het westen zijn het vooral de Duitsers (23 procent) en Italianen (15 procent) die vermoeden dat Washington de boosdoener was. Van de Britten zegt 26 procent niet te weten wie achter de aanslagen zat.

De Verenigde Staten herdenken vandaag voor de zevende keer de aanvallen met vier gekaapte vliegtuigen, waarbij in totaal bijna drieduizend slachtoffers vielen. De campagne voor de presidentsverkiezingen wordt uit respect voor de doden een dag onderbroken.

De puinhopen na de aanslagen op 11 september 2001  (foto: ANP)