Voetbal: uitslag Macedonië - Nederland

Nederland is er in geslaagd om zijn eerste WK-kwalificatiewdstrijd tegen Macedonië (1-2) te winnen, maar dat ging niet zonder slag of stoot. In de tweede helft wisten Heitinga en Van der Vaart het verschil te maken. Pandev deed wat terug voor de thuisspelende ploeg.

Arjen Robben begon vanavond in de basis. De speler van Real Madrid moest afgelopen weekend nog afhaken, maar fungeerde nu als vervanger van Ryan Babel. Gedurende de trainingen in Skopje bleek dat Robben hersteld was van de blessure aan zijn kuit. Samen met Robin van Persie zal de speler voor dreiging vanaf de flanken moeten gaan zorgen. Verder stuurde bondscoach Bert van Marwijk dezelfde spelers de wei in, die afgelopen weekend nog van Australië verloren.

Macedonië zorgde in de eerste minuten van het duel voor de meeste dreiging, maar kwamen nog niet in de buurt van het doel van Maarten Stekelenburg. Daarna kwam ook het Nederlands elftal een aantal keer in de buurt van het vijandelijk doel. Deze kansen waren echter ongevaarlijk. Na een kwartier spelen probeerde Rafael van der Vaart het eens. Het schot van de speler van Real Madrid miste de richting en ging naast.

In de 30e minuut probeerde John Heitinga vanaf de zijkant medespelers in het strafschopgebied van Macedonië te bereiken. De verdediger slaagde niet in deze opzet en zag dat Milosevski vastpakte. Vijf minuten later kwam Oranje goed weg. Pandev wist namelijk doel te treffen, maar deze werd afgekeurd wegens buitenspel. Huntelaar beantwoorde deze aanval met een schot op het doel van de Macedoniërs en sleepte er een corner uit. Opnieuw Huntelaar wist bijna te profiteren, maar Milosevski zat er weer goed bij.

Direct na aanvang van de tweede helft trof Heitinga doel. De verdediger kopte raak na een voorzet van Robben. Kort daarna kwam ook Van Persie dicht in de buurt van Milosevski, maar miste de scherpte. Na tien minuten spelen kreeg Oranje een corner, die door Heitinga bijna achter de doelman van Macedonië werd gewerkt.

Na bijna een uur spelen vergrootte het Nederlands elftal de voorsprong. Mark van Bommel bediende Van der Vaart, die verwoestend uithaalde. Naarmate de tweede helft vorderde, werd het spel van Oranje steeds aantrekkelijker, maar ook Macedonië liet van zich horen. Zo stond Pandev twee keer oog in oog met Stekelenburg. De doelman wist alle schoten echter te pareren, waarna de aanvaller van de thuisploeg buitenspel stond. Kort daarna was Pandev opnieuw dichtbij het doel van Nederland, maar kwam niet tot scoren.

Een kwartier voor tijd kreeg Macedonië een strafschop, toen Huntelaar Naumoski in het zestien meter-gebied vasthield. In de laatste minuten was Ristic nog dichtbij de gelijkmaker, nadat Stekelenburg de bal los liet. De goalie wist zich echter te herstellen, waardoor deze kans geen verdere gevolgen had. Huntelaar had het duel in blessuretijd kunnen beslissen, maar schoot niet raak.

Karakteristieken

Macedonië - Nederland 1-2
46’ Heitinga 0-1
59’ Van der Vaart 0-2
78’ Pandev 1-2 (pen)

Toeschouwers: 12.000
Scheidsrechter: Gilewski (Pol)
Stadion: City Stadium Skopje, Skopje (Mac)
Gele kaart: Naumoski (Macedonië), van Persie, van der Vaart, Huntelaar (Nederland)

Opstellingen

Macedonië: Milosevski, Noveski, Sedloski, Mitrevski, V. Lazarevski (Petrov/58), Georgievksi, Sumulikoski, Trajanov (Ristic/83), Maznov (Tasevski/62), Pandev, Naumoski

Nederland: Stekelenburg, Heitinga, Ooijer (Boulahrouz/28), Mathijsen, van Bronckhorst, van Persie (Kuyt/70), de Jong, van der Vaart, van Bommel, Robben (Afellay/82), Huntelaar

Voor meer voetbalnieuws kijk je natuurlijk op de FOK!voetbalmanager!