Vrijspraak belagers A'damse ambulance

Een groep jongeren die in juni 2006 bij het De Mirandabad in Amsterdam een ambulance belaagde, is vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. De voornamelijk Marokkaanse jongens trokken bij het incident onder meer de chauffeur van de ambulance uit zijn voertuig. Zij gooiden ook een fiets tegen het voertuig en er werd dreigende taal geuit.

De ambulance was op komen draven omdat een van de jongeren door drankgebruik onwel was geraakt. Ook een toevallig aanwezige arts die de bewusteloze vriend van de jongens wilde helpen, werd door de dronken horde belaagd. Daarbij vielen enkele klappen.

Het incident was er indertijd één van velen uit een reeks van daden van zinloos geweld in Amsterdam. Daarbij werden slachtoffers vaak vanuit het niets zwaar mishandeld door jongeren van Noord-Afrikaanse komaf. Ophef ontstond ook omdat het personeel van de ambulancedienst geen aangifte durfde te doen van bedreiging uit angst voor wraakacties. Daarom werd toen, net als vorige week, een gesprek gearrangeerd met burgemeester Job Cohen.

De vrijspraak van de acht verdachten komt kort na de bedreiging van ambulancepersoneel, vorige week in Geuzenveld, door Marokkaanse familie van een neergestoken jongen.  De kinderrechter is er overigens wel van overtuigd dat de jongeren bij het incident betrokken zijn geweest, maar er is in geen van de gevallen genoeg bewijs voor een veroordeling, zo schrijft het Parool.