Delta Lloyd schikt in woekerpoliszaak

Het verzekeringsconcern Delta Lloyd betaalt 300 miljoen euro aan houders van beleggingsverzekeringen waaraan te hoge kosten zijn verbonden. Het gaat om de eerste schikking met consumentenorganisaties in deze zogenoemde woekerpolisaffaire.

Delta Lloyd heeft ook 110 miljoen euro gereserveerd voor houders van verzekeringen met een gegarandeerd minimumrendement. Het akkoord is bereikt met de stichtingen Verliespolis en Woekerpolisclaim, die zo'n 200.000 polishouders vertegenwoordigen. Dat hebben de drie partijen vandaag bekendgemaakt in een gezamenlijke verklaring. De schikkking heeft betrekking op in totaal 445.000 polissen.

Het resultaat van de onderhandelingen, die maanden hebben geduurd, wordt gesteund door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), de Vereniging Eigen Huis (VEH) en Jan Wolter Wabeke, de nationale Ombudsman Financiële Dienstverlening.

De overeenkomst geldt voor alle onderdelen van Delta Lloyd, dat met circa 445.000 beleggingspolissen een marktaandeel heeft van ruim 5 procent. In totaal hebben in zo'n twintig aanbieders in Nederland circa 6,5 miljoen soortgelijke polissen aan de man gebracht.