Woede over 'pedo-fatwa'

Een islamitische geestelijke uit Marokko die niet zou misstaan bij de 'Pedopartij' heeft grote ophef veroorzaakt met een fatwa. Mohamed Ibn Abderrahmane Al-Maghraoui, een wahabitische mufti uit de Marokkaanse stad Marrakesh, beweerde in de fatwa dat mannen rustig mogen trouwen met 9-jarige meisjes.

Ter ondersteuning van zijn juridische advies zei de moefti dat ''sommige meisjes van negen het in bed beter doen dan vrouwen van twintig of ouder''.

Nou mag de profeet Mohammed het dan indertijd naar verluidt gedaan hebben met de 9-jarige Aïsha, de woorden van de Marokkaanse mufti hebben tot woedende reacties geleid in de islamitische wereld. Zelfs uiterst orthodoxe moslims keren zich tegen de fatwa. In veel reacties komt naar voren dat Aïsha als kind met profeet Mohammed trouwde met als doel dat zij hem nog lang zou overleven en zijn boodschap kon verspreiden.

De islamistische politicus Abdelbari Zemzmi verwoordde zijn boosheid over de fatwa van moefti Al-Maghraoui als volgt: ''Het is werkelijk dwaasheid. Deze fatwa behoort tot een totaal absurd universum. Een meisje van negen trouwen, is meer dan vroegtijdig. Het is een tragedie die elke familie zou moeten weigeren haar kind te laten ondergaan.'' Hij wijst er op dat 'het tijdperk van Mohammed' totaal verschillend is van het huidige. ''In onze dagen zou een dergelijk huwelijk een ware onrechtvaardigheid zijn ten opzichte van het meisje.''

Ondertussen heeft een advocaat aangifte gedaan tegen de mufti, omdat diens fatwa in strijd zou zijn met de Marokkaanse wet. Volgens de Moudawana, de familiewet, is de huwbare leeftijd achttien jaar. ''Wat deze man beweert, kan leiden tot verkrachtingen en misbruik van kinderen'', aldus de advocaat. Op de site van de Arabische nieuwszender Al Arabiya zijn ook veel afwijzende reacties op de fatwa binnengestroomd vanuit bijna alle delen van de moslimwereld. In Marokko wordt Al-Maghraoui momenteel overal voor pedofiel uitgemaakt.