'Minima gaan er in 2009 toch op achteruit'

In tegenstelling tot de eerdere beweringen van de minister van Financiën, Wouter Bos, gaan ouderen en mensen die het minimum loon verdienen er financieel toch op achteruit volgend jaar. RTL Nieuws heeft stukken in handen gekregen, waaruit blijkt dat het Centraal Planbureau dit heeft berekend.

Bos zei eerder dat iedereen er volgend jaar op vooruit zou gaan en dat slechts individuele gevallen er op achteruit kunnen gaan, zoals dat altijd het geval is. Onder andere bezuinigingen op de ziektekostenaftrek en het verdwijnen van belastingvoordelen voor ouderen zijn er debet aan dat ouderen en minima een mindere koopkracht kunnen verwachten volgend jaar.

Het CPB becijfert dat de economie volgend jaar met 1,25 procent groeit; een kwart procent meer dan enkele weken geleden nog de verwachting was. Het toch niet doorgaan van de BTW-verhoging was eerder nog niet meegenomen in de berekening. De schatting is verder dat de inflatie stijgt met 3,25 procent en dat de lonen gemiddeld met 3,5 procent stijgen. De werkloosheid zal tot slot toenemen van 315.000 naar 335.000 personen.

Bekijk hier of je er zelf al dan niet op vooruit gaat.