Sinke: Verdonk bedriegt de kiezers

De ex-adviseur van Rita Verdonk Ed Sinke heeft keihard uitgehaald naar zijn vroegere bazin. In het televisieprogramma NOVA beschuldigde hij Verdonk afgelopen avond onder meer van 'karaktermoord' en 'hoogverraad'. Ook uitte hij kritiek op het functioneren van Verdonk als politica. "Ze bedriegt de kiezer", zei Sinke.

Ed Sinke was een van de trouwe, naaste adviseurs van Verdonk. Naast Kay van de Linde hielp hij bij de opbouw van haar nieuwe beweging Trots op Nederland. Sinke stapte in mei plotseling uit de beweging.

In de weken daarop beschuldigde Verdonk hem van het onrechtmatig declareren van geld voor zijn werkzaamheden voor de beweging. Een accountantskantoor pleitte Sinke naderhand vrij van die beschuldiging. Sinke zei afgelopen avond in NOVA het haar zeer kwalijk te nemen dat ze hem onterecht heeft beschuldigd in plaats van eerst bij hem navraag te doen.

Hij nam haar met name kwalijk dat ze over hem zei dat zij 'met zulke vrienden geen vijanden nodig had'. Sinke noemde dat verwijt aan zijn adres 'karaktermoord'. Sinke overwoog in oktober vorig jaar al de handdoek in de ring te gooien, omdat Verdonk te weinig werk maakte van de opbouw van haar beweging.

Volgens Sinke heeft Verdonk geen politieke ideeën hoewel ze dat wel beweert zoals over oplossing van het fileprobleem in Nederland. Verdonk en Van de Linde hebben vooral een beeld gecreëerd, waarin de kiezers nog steeds geloven, meent Sinke. Hij noemt dat 'een façade'.