Omgekomen soldaat terug in Nederland

Het lichaam van de zondag omgekomen soldaat Jos ten Brinke is afgelopen avond rond 22.15 uur aangekomen op vliegbasis Eindhoven. Na een korte ceremonie werd hij overgedragen aan zijn nabestaanden. Dat meldt het ministerie van Defensie.

Zo'n honderd militairen van de dertiende Gemechaniseerde Brigade uit Oirschot vormen in Eindhoven een erehaag voor de 21-jarige Ten Brinke. Onder de militairen zijn zes collega's van zijn eenheid uit Uruzgan. Zij vlogen samen met de omgekomen soldaat terug naar Nederland. Na de uitvaart keren ze weer terug naar Afghanistan.

Eerder op de dag namen in Afghanistan collega's van verschillende nationaliteiten met een erehaag afscheid van de militair. Twee Apaches vlogen een zogeheten fly-bye voor de omgekomen Nederlander.

Ten Brinke kwam zondag om het leven toen hij met zijn patrouille op een bermbom reed. Hierbij raakten vijf collega's gewond. Vier van hen zijn eerder op de dag naar Nederland gevlogen voor medische behandeling. Een van hen is zwaargewond. De vijfde gewonde is herstellende en in Afghanistan gebleven.

Jos ten Brinke was werkzaam bij het 41e Pantsergeniebataljon uit Oirschot. Hij was de zeventiende Nederlander die sinds het begin van de missie in Uruzgan in augustus 2006 om het leven kwam.