Kritiek op Marokkanen-uitspraak Cohen

Het Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland (SMN) is niet te spreken over de harde taal die de Amsterdamse burgemeester vorige week uitsprak over jongeren die hulpverleners bedreigen. Volgens het SMN heeft de burgervader zich daarbij ''stigmatiserend'' over Marokkanen uitgelaten. Ook binnen de PvdA-fractie in de Amsterdamse gemeenteraad bestaat ongenoegen over Cohens uitspraak, zo schrijft het Parool vandaag.

Cohen zei vorige week dat bedreigingen van ambulancepersoneel vaak afkomstig zijn van ''onze Marokkaanse medeburgers, Marokkaanse jochies. Ik constateer dat als een feit.'' Het SMN vindt het echter te ver gezocht om het gedrag van deze Amsterdamse jongeren ''te koppelen'' aan hun Marokkaan-zijn.  ''Waarom moeten alle Marokkaanse Nederlanders worden aangesproken op het gedrag van groepen jongeren in Amsterdam die kennelijk ongrijpbaar zijn voor politie en bestuurders?'', aldus het Marokkaanse samenwerkingsverband. Bovendien wordt er elders in Nederland ook geweld tegen hulpverleners gepleegd zonder dat daar altijd Marokkanen bij betrokken zijn, zo stelt het SMN.

Ook betreurt het SMN de uitspraken van de voorzitter van het stadsdeel Slotervaart Ahmed Marcouch (zelf van Marokkaanse komaf), die op tv bij Knevel en van den Brink ''te  gemakkelijk de cultuur van de Marokkaanse gemeenschap associeerde met dit soort geweld.''

Een woordvoerster van de burgemeester zegt dat Cohen de kritiek van het SMN niet deelt en graag een gesprek wil aangaan.

PvdA
De PvdA-fractie in de hoofdstad is verdeeld over Cohens woorden.  Raadslid Yman Mahrach, die onlangs zelf in opspraak raakte na een anti-homouitspraak,  opperde gisteravond in het fractieberaad dat men een standpunt moest bepalen over de stellingname van Cohen.  De fractie was echter te verdeeld om tot zo'n standpunt te komen.

Een deel van de PvdA-raadsleden meent dat Cohen onterecht een verband heeft gelegd tussen criminaliteit en etniciteit. Een andere groep vond het juist goed dat hij zich duidelijk heeft uitgesproken.