Akkoord loonmatiging op handen

Een akkoord tussen de sociale partners over een gematigde loonontwikkeling in 2009 lijkt op handen. Dat melden ingewijden rond de minister gisterenavond. Minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA) is bovendien bereid een maximum te stellen aan de ontslagvergoeding van werknemers die meer dan 75 duizend euro per jaar verdienen.

Het ministerie van Sociale Zaken maakte eerder gisteren al bekend dat vakbonden en werkgeversorganisaties zijn uitgenodigd voor een najaarsoverleg over ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Dit overleg moet eind september, begin oktober plaatsvinden. De minister zou dit volgens ingewijden niet doen al er geen zicht was op een redelijk resultaat.

Het kabinet wil in het najaarsoverleg duidelijkheid krijgen over een verantwoorde loonontwikkeling en de verlaging van de WW-premie. Verder wil het kabinet met de sociale partners bespreken wat er nog meer kan gebeuren om meer mensen aan het werk te helpen en langer te laten doorwerken. Bovendien wil het kabinet afspraken maken over meer scholing van werknemers en de begeleiding van werknemers die werkloos dreigen te raken.