F1: Uitslag GP België

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van België gewonnen voor Felipe Massa en Nick Heidfeld. De slotfase van de race werd spannend door de komst van regen, waarvan Ferrari-coureur Kimi Räikkönen het grootste slachtoffer werd en zijn auto in de muur parkeerde.

Na de start ging Hamilton er op een nog deels nat circuit snel vandoor, maar teamgenoot Heikki Kovalainen viel terug naar plek dertien. Kimi Räikkonen schoof door daar plek twee, voor Felipe Massa, Fernando Alonso en Sébastien Bourdais. Ook Piquet jr. kende een goede start en reed de top-7 binnen. Jarno Trulli spinde aan het eind van de eerste ronde bij de busstop, waardoor Nico Rosberg door het gras moest.

Aan het begin van de tweede ronde spinde Hamilton in La Source, waardoor Räikkönen aan kon haken en hem op Kemmel Straight kon passeren. Kovalainen wist zijn tempo weer te vinden en reed na twee ronden weer in de top-10. Kovalainen ging daarna vol door en haalde bij Blanchimont op volle snelheid Piquet jr. in. Iets meer dan een ronde later was de Braziliaan buiten de top-10 gevallen, nadat de na de start teruggevallen Nick Heidfeld hem passeerde.

Räikkönen en Hamilton reden op een ondertussen steeds droger wordend circuit als aan een touwtje over de baan, waarbij de Engelsman sneller was. Massa kon het tempo van de voorliggers niet volgen en reed al snel op vijf seconden achterstand. Fisichella was de eerste die op een ronde achterstand werd gezet, nadat hij bij de start schade aan de auto had opgelopen. Her en der waren gevechten op de baan, waaronder één voor plek zeven tussen Robert Kubica en Kovalainen, dat in het voordeel van de Fin beslecht werd. Adrian Sutil maakte ondertussen een uitstapje langs de baan en viel terug naar plaats negentien.

Kovalainen maakte na tien ronden in de busstopchicane een inhaalactie op Mark Webber, waarbij hij van te ver kwam, waardoor beiden in de rondte gingen en de Australiër terugviel naar de negende plaats. Na elf ronden was Hamilton de eerste die een stop maakte, waarbij terugviel naar zeven, nog achter zijn teamgenoot Kovalainen die voor het incident met Webber bestraft werd met een drive-through-penalty. Een ronde na Hamilton kwam leider Kimi Räikkönen binnen die pal voor de deur bij Bourdais weer de baan op kwam en daardoor flink uitliep op Hamilton.

Massa kwam in ronde dertien binnen, waardoor de Braziliaan terugviel tot achter Nick Heidfeld. Piquet jr. stuiterde er bij Pouhon hard af, waardoor hij zijn voorvleugel verloor en uitviel. Kovalainen viel inmiddels ver terug door een pitstop en zijn straf. Kubica en Bourdais kwamen tegelijkertijd binnenin de pitstraat, waarbij de Fransman zijn plaats ten opzichte van Kubica maar net wist te behouden. Het team van Toro Rosso presteerde in de race goed, want halverwege de race lag ook Sebastian Vettel in de punten, nog voor de BMW van Heidfeld. Massa had ondertussen de snelheid gevonden en reed dezelfde rondetijden als de leiders.

Na twintig ronden was Rubens Barrichello de tweede uitvaller, terwijl het zonnetje doorbrak, maar er wel donkere wolken rond de baan hingen. Ondertussen werd er voor de posities vijf tot en met acht gestreden door de coureurs van Toro Rosso en BMW. Hamilton verkleinde halverwege de race zijn achterstand, al pareerde Räikkönen dat snel door de snelste ronde te rijden, maar ging na 24 ronden tegelijk met Hamilton de pitstraat in voor de tweede stop. Na die tweede stop kwam Hamilton op harde banden dichterbij de Fin, terwijl Massa ook tijd inliep. Ondertussen was Kovalainen weer opgeklommen naar plaats negen, waarbij hij Webber nu wel reglementair ingehaald had.

Op twaalf ronden van het einde kwam Bourdais binnen voor zijn tweede stop, een ronde gevolgd door Kubica en Vettel. De stop van Kubica ging door problemen met de tankinstallatie niet goed, waardoor hij terugviel achter Vettel en Heidfeld, waardoor de Toro Rosso’s op plaats vijf en zes reden. Het team van Toyota kon geen potten breken met een tiende plaats voor Glock en plek zeventien voor Trulli. Alonso meldde op zeven ronden voor het einde inmiddels wat regen in La Souce en rond Blanchimont.

De gevechten op de baan waren op vijf ronden voor het einde om de leiding tussen Räikkönen en Hamilton, om plaats zes tussen Vettel en Heidfeld en om plaats tien tussen Glock en Webber. Massa haakte af in het gevecht om de leiding, terwijl Bourdais inliep op Alonso. Hamilton had op drie ronden voor het einde een foutje bij de busstop, waardoor hij een seconde verloor op de Fin. Inmiddels begon het wat harder te regenen, waardoor Hamilton aan kon haken en bij de busstopchicane een aanval deed bij Räikkönen, maar rechtdoor schoot. Hamilton gaf de plaats direct terug aan de Fin, maar pakte bij La Source de leiding over. Bij Pouhon schoot Räikkönen er af, maar pakte een bocht later de leiding weer over, nadat Hamilton voor een Williams uit moest wijken, maar verloor deze weer aan Hamilton. Na Blanchimont schoot de Fin er wederom af, waarna hij in de muur eindigde.

Hamilton schoot er in de laatste ronde bij Raidillon af, maar kon doorrijden. Heidfeld en Alonso waren inmiddels gewisseld naar de regenbanden, waardoor Bourdais derde reed. Hamilton won de race voor Massa en Heidfeld. Bourdais viel in de regen terug naar plaats zeven, terwijl Kovalainen in de laatste ronde nog stilviel. Vierde werd Alonso, voor Vettel, Kubica, Bourdais en de Toyota van Glock die het laatste punt pakte.

Voor meer Formule 1-nieuws kijk je op de FOK!F1-manager!