Lubbers wraakt pleidooi CDA voor kernenergie

Oud-CDA-premier Ruud Lubbers laakt de timing van zijn partij om de discussie over kernenergie aan te zwengelen. In het tv-programma Buitenhof noemde Lubbers het vandaag jammer dat de aandacht voor 'schoon fossiel' nu naar de achtergrond verdwijnt. Het kabinet zou juist vaart moeten maken met de ontwikkeling van 'CCS-technologie' voor de afvang en opslag van CO2 in kolencentrales. Lubbers is voorzitter van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN).

CDA-fractievoorzitter Van Geel schreef maandag op zijn weblog dat hij de bouw van een nieuwe kerncentrale zou 'toejuichen'. Volgens de oud-staatssecretaris van Milieu heeft Nederland kernenergie de komende decennia 'gewoon hard nodig'. Van Geel motiveert zijn standpunt door te wijzen op de hoge olie- en benzineprijzen. Hij wil de afhankelijkheid op energiegebied van het Midden-Oosten en Rusland terugdringen.

Lubbers is geen tegenstander van kernenergie. Zo stelde hij eind 2005 dat Nederland klaar is voor meer kerncentrales. In zijn hoedanigheid als ECN-voorzitter benadrukte hij dat kerncentrales veel veiliger zijn dan vroeger. Ook zou 'geweldige vooruitgang' zijn geboekt in het hergebruik van afval.

Minister van Vrom Jacqueline Cramer (PvdA) deed het pleidooi van Van Geel afgelopen week af als 'voorbarig'. Ze liet weten dat het kabinet inzet op energiebesparing en duurzame energie. Ook wees de bewindsvrouw op de door Lubbers voorgestane CO2-afvang en -opslag.