Weigeren homohuwelijk in Rolduc geen discriminatie

De gemeente Kerkrade en het voormalig klooster Rolduc hebben zich niet schuldig gemaakt aan discriminatie door het niet openstellen van Rolduc als trouwlocatie voor homo's. Dat laat het Openbaar Ministerie vandaag weten. Dit oordeel wordt gesteund door het Landelijk Expertise Centrum Discriminatie (LECD), dat de zaak onderzocht.

Rolduc is tegenwoordig een conferentieoord, waar ook getrouwd kan worden. Jarenlang is er echter geweigerd homohuwelijken te voltrekken. De Stichting Platform Keelbos, die opkomt voor de belangen van homo's, had aangifte gedaan bij de politie wegens discriminatie.

Het gemeentebestuur van Kerkrade zei eerder dit jaar niet op de hoogte te zijn geweest van de afspraak om geen homohuwelijken te voltrekken in Rolduc. Die zou destijds op eigen houtje zijn gemaakt door een ambtenaar om de 'unieke, historische en zeer gewilde trouwlocatie' in stand te houden, schreef dagblad De Limburger toen.

Uit het onderzoek van het LECD bleek dat in 2001, het jaar dat het homohuwelijk in Nederland werd ingevoerd, is overlegd tussen een ambtenaar van de gemeente en Rolduc. Daarin wees Rolduc erop dat het onder het bisdom Roermond valt en zichzelf daarom een bijzondere positie toedichtte. Het wilde niet dat homohuwelijken werden voltrokken in het voormalige klooster. De ambtenaar stemde toe.

Het OM oordeelde dat 'een dergelijke attendering niet gekwalificeerd kan worden als discriminatie'. Het onderneemt daarom geen verdere stappen.

Volgens het OM bleek uit het LECD-onderzoek verder dat de afgelopen jaren 'slechts' één homopaar mogelijk in Rolduc had willen trouwen, waarna het nul op het rekest kreeg.