Irak: VS bespioneert premier Al-Maliki

De Iraakse regering heeft gisteren fel gereageerd op het bericht dat de Verenigde Staten premier Nouri Al-Maliki bespioneerd zouden hebben. Als het waar is dat Al-Maliki, zijn medewerkers en andere leden van de regering zijn bespioneerd is de toekomstige relatie tussen Irak en de VS in gevaar, zo waarschuwt de regering.

Dat Al-Maliki en andere regeringsvertegenwoordigers uitgebreid door de VS zijn bespioneerd staat in 'The war within: a secret White House history, 2006-2008', het nieuwe boek van de Amerikaanse journalist Bob Woodward. De Iraakse regering is van plan de VS om opheldering te vragen. Als het waar is wat Woodward schrijft, dan heerst bij de VS een gebrek aan vertrouwen, zei de Iraakse regeringswoordvoerder Ali al-Dabbagh.

Het Witte Huis reageerde niet rechtstreeks op de beschuldiging. Woordvoerster Dana Perino zei slechts dat de VS een goed beeld hebben van wat de Iraakse premier denkt, "omdat hij ons dat heel eerlijk en openhartig vertelt". In zijn boek, dat overmorgen uitkomt, schrijft Woodward ook dat de Amerikaanse president George Bush traag reageerde op het escalerende geweld in Irak.