Foto's effectiever dan weegschaal

Voor iedereen die aan het afvallen is maar moeite heeft om zich aan het dieet te houden, hebben wetenschappers een oplossing bedacht: zet al je verorberde maaltijden op de foto. Onderzoek van de Universiteit van Wisconsin-Madison heeft uitgewezen dat mensen zich veel beter aan hun dieet houden als ze foto's maken van wat ze op een dag allemaal hebben gegeten.

Door het fotografische bewijs voelen de dieëters zich eerder schuldig over de hoeveelheid en de kwaliteit van hun maaltijden. Daarbij is het volgens de wetenschappers veel makkelijker om het aantal calorieën in de gaten te houden. Het bijhouden van een voedingsdagboek was al langer een veel gebruikt middel om afvallers aan hun dieet te houden. Het is dan de bedoeling dat na elke maaltijd wordt opgeschreven wat er allemaal is gegeten. Dit neemt echter veel tijd in beslag en volgens de onderzoekers werken foto's veel beter.

Eén van de deelnemers aan het onderzoek verklaart: "Ik waagde het niet om een grote zak M&M's op te eten, want die zou ik dan op de foto moeten zetten. Veel te confronterend." Professor Lydia Zepeda, die het onderzoek heeft geleid, legt uit de foto's dé manier zijn om mensen bewust te maken van hun eetgedrag. "En het is helemaal niet ingewikkeld om te doen. Gebruik gewoon het cameraatje van je mobiele telefoon."