Vier Iraanse feministes veroordeeld

Vier Iraanse feministes zijn deze week in Iran tot zes maanden gevangenisstraf veroordeeld omdat ze via internet hebben gepleit voor gelijkberechtiging voor vrouwen. Dat hebben een onafhankelijke Iraanse krant en een feministische website gemeld.

De Zweedse minister van buitenlandse zaken Carl Bildt zei gisteravond dat uit de veroordelingen opnieuw blijkt dat het respect voor de mensenrechten in Iran afneemt. Een van de veroordeelde vrouwen is Parvin Ardalan, die in maart de Zweedse Olof Palmeprijs kreeg. Ze mocht van de Iraanse autoriteiten niet naar Zweden om de prijs in ontvangst te nemen. Ardalan kreeg de mensenrechtenprijs omdat ze erin geslaagd zou zijn de strijd voor gelijkberechtiging van vrouwen tot een centraal onderdeel van de strijd voor democratie in Iran te maken. In 2006 werd ze tot drie jaar voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld omdat ze had deelgenomen aan een demonstratie voor vrouwenrechten in Teheran. Ze zou daarmee de nationale veiligheid in gevaar hebben gebracht.

Iraanse feministes hebben hun strijd voor gelijke rechten het laatste jaar opgevoerd. Ze eisen onder andere dat de echtscheidingsregels en het erfrecht worden veranderd, omdat die discriminerend zijn voor vrouwen. De regering pakt de actievoersters steeds harder aan.

De andere veroordeelde vrouwen zijn Jaleh Javahiri, Mariam Hosseinkhah en Naheed Kashavarz.