Moeder mist Bart de Graaff 'iedere seconde'

Voor de moeder van de overleden televisiemaker Bart de Graaff is de documentaire over het leven van haar zoon 'heel moeilijk'. "Samen konden wij echt de wereld verzetten. Ik mis Bart iedere seconde van de dag", laat Marianne maandagavond weten op de première van 'Bikkel'.

De film, gemaakt ter ere van het tienjarig bestaan van BNN, beschrijft het turbulente leven van de oprichter van jongerenzender BNN. Hij overleed in 2002 op 35-jarige leeftijd aan een nierziekte. Bart richt zich in de film rechtstreeks tot de kijker. In een uit interviews samengestelde audiotrack vertelt hij over zijn leven.

"Aan de ene kant ben ik heel erg trots, maar aan de andere kant vind ik het heel moeilijk", zegt Marianne. "Het is heel vreemd." Over de naam van de film is Marianne erg tevreden. "Mijn kleinzoon heet natuurlijk Bikkel", vertelt ze. "En Bart was een bikkel. Bart was voor mij helemaal fantastisch."

Voor Barts zus Mirjam is de film ook een emotionele aangelegenheid. "Ik kon het niet droog houden", bekent ze. Zij weet wel waarom Bart succes had op televisie. "Paul Verhoeven zei ooit dat Bart het zou kunnen maken in Amerika. Hij zei: 'mooie mannen met een sixpack hebben we genoeg, maar we hebben niemand die op ET lijkt'. Het was de reden dat mensen geneigd waren om hem alles te vertellen."

BNN-presentator Eddy Zoëy heeft Bart door 'Bikkel' pas echt goed leren kennen. "Je ziet dingetjes terug van twijfel, van tranen en moeizaamheid. Maar vooral, en dat is het mooie aan Bart, moed en doorzettingsvermogen. Als je die film hebt gezien, is al je zelfmedelijden pleite." Voor iedereen die de film nog moet bekijken, heeft hij een waarschuwing. "Het is best zware kost."

Volgens BNN-voorzitter Patrick Lodiers is Bart tot op de dag van vandaag 'een held en onuitputtelijke inspiratiebron voor BNN. "Ik denk dat Bart nu het meest trots zou zijn op de impact die de zender heeft. We zijn geen grote omroep, maar wel spraakmakend."

Anita Witzier beschrijft tijdens de première-avond haar bewondering voor haar overleden collega. "Hij durfde altijd alles. Ontzettend kwajongensachtig, maar met zijn glimlach kon hij alles maken."Vanaf 4 september is 'Bikkel' te zien in de Nederlandse bioscopen.


Foto bij: Moeder mist Bart de Graaff 'iedere seconde'  (foto: DAG)