Kofi Annan pleit in Wageningen voor groene revolutie

Afrika heeft een groene revolutie nodig om de tweehonderd miljoen hongerige monden op het continent te voeden. Dat heeft voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan vandaag gezegd op de Universiteit van Wageningen.

De voedselprijzen zijn het afgelopen jaar anderhalf keer zo hoog geworden en hebben de crisis voor Afrikaanse boeren eerder vergroot dan verkleind, zei hij.

Boeren die geen kunstmest kunnen betalen, die geen zaad kunnen kopen dat grotere oogsten oplevert en vanwege de hoge brandstofprijzen de markt niet kunnen bereiken, profiteren volgens Annan niet van de hogere voedselprijzen. Daarom is in Afrika de hele voedselketen toe aan een revolutie. Dat zal een zeer hoge menselijke inspanning vergen, aldus de Ghanees.

Annan staat tegenwoordig aan het hoofd van de Alliantie voor een Groene Revolutie in Afrika. Deze organisatie stelt 225 miljoen euro beschikbaar om kleinschalige landbouw in Afrika te helpen. De meeste boerderijen in Afrika zijn niet groter dan een hectare en slechts vijf procent van de landbouwgrond wordt geïrrigeerd.

De belangrijkste oorzaak van de armoede in Afrika is volgens Annan het negeren van de landbouw door regeringen en westerse hulporganisaties. Besloeg de bijdrage aan landbouwprojecten in 1980 nog zestien procent van het geheel aan hulp, 25 jaar later is dat afgenomen tot vier procent. Dit komt volgens Annan door verkeerd beleid van de Wereldbank die er bij Afrikaanse regeringen op aandrong hun economieën te herstructureren en die zich pas nu op landbouw is gaan richten.

De voedselprijzen stegen het afgelopen jaar door een combinatie van factoren. In Australië, Oekraïne en Europa vielen de graanoogsten tegen, energieprijzen stegen wereldwijd en in China en India ontstaat een steeds grotere vraag naar vlees door de groeiende middenklasse. Dit laatste gaat ten koste van landbouwgrond voor gewassen bedoeld voor directe menselijke consumptie. Voedselprijzen zullen volgens deskundigen wel weer afnemen, maar niet meer tot het niveau van een jaar geleden.