Vrij Nederland: Rita Verdonk overtrad de wet

De aanvoerder van Trots op Nederland Rita Verdonk heeft in de jaren tachtig de wet overtreden door deel te nemen aan blokkades bij de ontruiming van een krakersbolwerk in Nijmegen. Dat schrijft het weekblad Vrij Nederland deze week.

Uitlatingen van Verdonk vorige week in het tv-programma Knevel en Van den Brink waren aanleiding voor het weekblad om een artikel uit 2006 over de oud-minister voor Integratie op te dissen. In het programma reageerde Verdonk op de commotie rond de vermeende steunbetuiging van minister van Vrom Jacqueline Cramer (PvdA) aan het krakersblaadje Bluf!. Verdonk stelde dat zij nooit heeft 'verkeerd in krakerskringen'. "Ik heb nooit iets te maken gehad met krakers. Ik keurde het toen af, ik keur het nu af."

In het VN-artikel van twee jaar geleden vertelt Verdonk over haar verzet tegen de ontruiming van het krakersbolwerk. "Ik was een actievoerder. Ik was tegen die parkeergarage. Waarom moesten er huizen verdwijnen als er elders in de stad garages half leeg stonden? Ik maakte gebruik van mijn recht om te demonstreren. Dat heb ik ook gedaan bij een van de protesten tegen de kerncentrale in Dodewaard. Daar heb ik keihard moeten rennen voor het traangas. Maar ik heb nooit met stenen gegooid of iets dergelijks."

In het artikel verhaalt Verdonk hoe zij meedeed met een zogeheten sit-in tegen de sloop van huizen voor de aanleg van de parkeergarage. "We zijn over daken geklommen en we hebben daar toen de hele nacht gezeten." De politica vervolgt: "De volgende ochtend stond er ineens een tank voor onze neus. We werden een voor een van de grond getrokken door de ME'ers en weggesleept."

Het Kamerlid zei tegen het presentatieduo van de EO dat zij zou aftreden als blijkt dat zij zich schuldig heeft gemaakt aan geweld of het inbreken. Dat is voor haar de grens: "Natuurlijk heeft iedereen wel iets gedaan in het verleden waarvan je denkt, dat zou ik nu niet meer doen, maar dat geldt niet voor stenengooien, inbreken of bedreigen, daar ligt heel duidelijk een grens. Als zoiets over mij in de openbaarheid komt, treed ik af."

De woordvoerder van Verdonk was maandagavond niet bereikbaar voor commentaar.