Verhagen wil geld pompen in Defensie

Investeringen in de defensiecapaciteit zijn cruciaal als Nederland een rol van betekenis wil blijven spelen op het wereldtoneel. Dat vindt minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA), schrijft De Telegraaf. Het extra geld zou nodig zijn aangezien landen als India, China en Iran de autoriteit van instellingen als de Verenigde Naties, het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank openlijk in twijfel trekken. Ook neemt de instabiliteit in de wereld toe en zou Nederland zich niet blind moeten staren op de Navo en moeten zorgen voor goede samenwerking in Europa.

Verhagen grijpt de opening van het academisch jaar in Leiden aan om te pleiten voor extra investeringen in Defensie. Het ochtendblad baseert zich op 'Haagse bronnen'. Vanwege een ingelaste EU-top over de situatie in Georgië zal Verhagen zijn verhaal via een videoverbinding doen.

Het kabinet neemt de taken van de krijgsmacht momenteel onder de loep. Minister van Defensie
(ChristenUnie) liet al doorschemeren dat zijn ministerie misschien met minder moet rondkomen, al zou de uitkomst van het onderzoek ook kunnen zijn dat er in de buidel wordt getast.

Coalitiepartner PvdA pleit er al jaren voor om te snijden in defensiematerieel. Nog geen jaar geleden lanceerde de sociaaldemocraten een plan dat voorzag in het afstoten van onder meer drie fregatten en enkele tientallen tanks en F-16's.